Carnea: ce afectează prețul.
Prețul cărnii este în creștere cu cel mai mic tarif dintre toate produsele
Conform statisticilor, de la începutul anului 2019, costul unui coș de carne a devenit mai scump cu 1,6%. Valoarea sa a crescut în decembrie 2018 În același timp, costul grăsimilor a scăzut cu 5,5%. Coșul include kilograme de carne de vită, carne de porc, untură, carcasă și file de pui, precum și mezeluri fierte de clasa I. Prețul unui kilogram de pui într-o carcasă a crescut la sfârșitul anului trecut, în iunie, adică cu 4,2%. Astfel, a devenit carnea care a crescut cel mai mult în preț. Costul mezelurilor gătite timp de șase luni a crescut. Fileul de pui a închis primele trei în creșterea prețului. În decembrie 2018 creșterea este de 3,5%. Carnea de porc timp de șase luni, prețul a crescut cu 3,1%.
Carnea de vită a adăugat doar 0,3% de la începutul anului. În primele șase luni ale anului 2019, prețul grăsimilor a scăzut cu 5,5%. Conform cercetărilor Asociației furnizorilor de lanțuri de vânzare cu amănuntul, în perioada 1 ianuarie - 1 iulie 2019, coșul de carne a crescut în preț cu 3,5%. Fileul de pui a crescut cu 5,1%, carcasa de pui și cârnații fierți - cu 4,5%, carnea de porc - cu 3,8%, carnea de vită - cu 2,1%. Și numai prețul grăsimilor a scăzut cu 0,5%. În prima jumătate a anului, conform supermarketurilor alimentare, carnea de porc fiartă de casă a crescut cu 7,4%, cârnații cu lapte - cu 7,5%, iar mezelurile afumate crude Braunschweig - cu 7,8%. Astfel, vedem că produsele din carne cresc prețul mai repede decât carnea în sine.